Systemische consultancy

Voor organisaties en teams die vast zitten en ‘anders’ durven kijken.


Wat is systemisch werken?

Elke organisatie en elk team is uniek. Elke vraag is anders. 

Starten met luisteren zonder oordelen naar wat wordt gezegd én wat niet.  Uitzoomen en kijken naar het geheel, de historiek in plaats van in details te duiken.  We onderzoeken samen wat boven én onder de waterlijn speelt zodat onbewuste dynamieken zichtbaar worden en patronen ontrafeld. 

Hiervoor gebruik ik vaak een (organisatie)opstelling, een effectieve methode, waarbij we de situatie en de onderlinge relaties in beeld brengen om zo inzicht te krijgen in wat werkelijk speelt en nodig is om aan de slag te gaan.

Resultaat: De bron van het ‘probleem’ (dat eerder een symptoom is), wordt zichtbaar waardoor er opnieuw ruimte ontstaat voor beweging.


Waarom een verandering ‘anders’ benaderen?

Om succesvol te veranderen is het van belang om het waarom, hoe en wat helder  te beschrijven om mensen mee te kunnen nemen in het nieuwe verhaal.  

Even belangrijk is aandacht hebben voor én geven aan de oude én nieuwe onderlinge relaties m.a.w. het relationele weefsel van de organisatie. Als dit losse eindjes zijn, is er onvoldoende draagvlak voor de nieuwe structuur en valt alles in duigen. 

Enkele voorbeelden:

  • Het loopt niet zoals het lopen moet, maar ik krijg de vinger er niet op waar het precies aan ligt.

  • Sinds ik de fakkel overnam van de vorige directeur kende de organisatie verschillende veranderingen en een crisis er bovenop. Vanuit verschillende kanten in het bedrijf komen negatieve signalen naar boven. Hoe kunnen we dit aanpakken?

  • Ondanks de goede voorbereiding lukt het ons maar niet om de neuzen in dezelfde richting te krijgen na de fusie.  Wat zien we over het hoofd? 


Wanneer ‘anders of systemisch kijken’?

Wanneer een probleem telkens opnieuw opduikt, soms in een iets andere vorm, werkt analyseren en zoeken naar oorzaak-gevolg niet meer. Uitzoomen en de vraag ‘Waarmee is dit probleem (symptoom) verbonden?’ onderzoeken, maakt zichtbaar wat werkelijk speelt.

Enkele voorbeelden:

  • Als een conflict tussen 2 afdelingen maar niet opgelost raakt of even gaat liggen en terug opflakkert, terwijl er samen goede afspraken gemaakt zijn.

  • Als verschillende acties (bijv. opleiding, coaching, …)  zijn ondernomen om het gedrag te veranderen, maar niets blijvend werkt.

  • Als het al de zoveelste leidinggevende is op korte termijn die er niet in slaagt om het team succesvol te laten samenwerken.

  • Als je vast zit of weerstand de verandering tegenhoudt.